Uzun Yolda Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Uzun yolda araç kullanmakla şehir içinde araç kullanmak neredeyse birbirinden tamamen farklıdır. Çünkü şehir içinde giden bir sürücü her daim konsantre bir şekilde gitmek zorundadır. Fakat uzun yolda giden bir sürücü bir monotonluktan dolayı bir müddet sonra konsantrasyon sorunu yaşayabilir. Her zaman kullandığımız şehir içi yolların aksine şehir dışı yolculuklarda o yolu tam iyi bilmemek ne zaman hangi yöne döneceğimizi kestirememek ve yolların durumunu bilememek bizi ve aracımızı zor durumda bırakabilir. Şehir içinde yaşanan kazalarla şehir dışında yaşanan kazaların boyutları da çok farklıdır. Şehir içindeki kazalar genelde maddi hasarlı olabiliyor. Fakat uzun yollarda yaşanan kazalar ise daha yüksek süratli kazalar olduğu için maalesef can kayıplarının daha fazla olduğu kazalar olarak karşımıza çıkıyor.
Uzmanların Sürücülere yönelik tavsiyeleri Şu Şekilde:
- Aracınızın, klasik bakımlarının yapılıp yapılmadığını araç kiralama firması yetkilisine sorun.
- Yola çıkmadan lastik diş derinliklerini ve havalarını kontrol edin. Klima ve havalandırma sisteminin çalıştığından emin olun.
- Yola sabah erken saatlerde çıkın. Mola yerlerini önceden belirleyin. 2 saatte bir veya her 150 kilometrede 15 dakika mola verilmesi gerektiğini unutmayın.
- Araçta klimanın yüz ve göğüs bölgesine değil cama doğru gelmesine dikkat edin. Sürekli klima açık gitmeyin, aracı 30 dakika da bir havalandırın.
- Sıcaklardan fazla etkilenmemek için bol su tüketin. Ağır yiyeceklerden uzak durun.
- Özellikle kalp, tansiyon ve şeker hastaları; sıcak havalarda çok uzun süre araç kullanmayın.
- Tatil sebebiyle trafik artıyor ve birçok uzun yol tecrübesi olmayan sürücü şehirlerarası yollara çıkıyor. Bunu unutmayın ve her an karşınızdaki veya yanınızdaki sürücünün hata yapabileceğini düşünerek aracınızı kullanın.
- Pedalları rahat hissedecek ayakkabılar tercih edin ama terlik ve benzeri şeyler kullanmayın.
- Takip mesafesini koruyun, şehir içinden geçerken hızınızı düşürün.
- Kısa farlarınızı gece – gündüz açık tutun. Hız limitlerine uyun.
- Emniyet kemerini takın ve arka koltuklardakiler de dahil tüm araç içindekilere taktırın.
- Araç içinde sabitlenmemiş bir şey bırakmayın. Parfüm, gözlük ve çakmaklara dikkat edin. Yarım litrelik su şişesinin kaza esnasında 40 kiloluk ağırlıkla kafanıza çarpabileceğini unutmayın.
- Uyku getirebilecek ilaçlardan uzak durun.
- Tır, kamyon gibi ağır tonajlı araçların sık kullandığı yollarda lastiklerin yol açtığı izlere dikkat edin. Bu tür yollarda ağır yükün asfaltı ezmesiyle oluşan iz görünümündeki çukurlar, direksiyon hakimiyetinin kaybolmasına neden olabilir.
2 SAATTE BİR MUTLAKA MOLA VERİN!
Sürüş güvenliği için 2 saatlik sürüşlerde 15 dakikalık mola verilmesinde fayda var. Yüksek ses konsantrasyon bozulmasına ve uyarıların algılanamamasına neden olabileceğinden yüksek sesle müzik dinlememek gerekiyor. Öte yandan, sürücünün görüş açısını engelleyecek ya da dikkatini dağıtacak nesnelerin ön konsolda bulunmaması gerekiyor. Yüksek hızla yol alırken takip mesafesinin mutlaka korunması gerekiyor. Tabii ki emniyet kemerlerinin tüm yolcular tarafından takılması gerekiyor.
YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN!
Yenilecek şeylerin niteliği de bu yolculuklarda daha önemli hale geliyor. Mola yerlerinde yenilecek şeylerin ağır şeyler olmaması ve kolay sindirilebilir olması gerekiyor. Sindirim zor yiyeceklerin yenilmesi yolculuğun ilerleyen safhalarında sürücünün uykusunun gelmesine neden olabilir.
YOLDA ARZU ETMEDİĞİMİZ BİR PROBLEM ÇIKARSA NE YAPMALIYIZ?
Bu yolculuk esnasında istemediğimiz birçok sürprizle karşılaşabilir ve zor durumda kalabiliriz. Bu yüzden,
- Araç mutlaka güvenli bir yere çekilmeli,
- Dörtlü ikaz lambaları yakılmalı,
- Uygun bir güvenlik mesafesine reflektör konulmalı,
- Araç hararet yaptıysa asla radyatör kapağı açılmamalı; bir süre beklenmeli, motor soğuduktan sonra radyatörde su eksilmişse tamamlanmalı,
- Giderilemeyecek bir problem oluşursa yetkili servise başvurmalıyız. O yüzden yola çıkarken her ihtimale karşılık yanımızda yetkili servis numarasını bulundurmalıyız. Servisin menzili dışındaysak çekiciden, bu da olmazsa polis ve jandarmadan yardım istemeliyiz.